Voorbeschouwing Canal Parade 2018: De Iraanse boot van stichting JoopeA

Voorbeschouwing Canal Parade 2018: De Iraanse boot van stichting JoopeA

Vrije Tijd Amsterdam interviewde de voorbije weken een aantal boten die deelnemen aan de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam 2018 op zoek naar het verhaal achter de deelname.

Vandaag, het meest bijzondere verhaal in de reeks van boten die deelnemen. De boot van JoopeA welteverstaan, de dappere en heldhaftige stichting die zich inzet voor mensenrechten in Iran en initiator is van de boot tijdens de aankomende Pride Amsterdam.

Het staat menig Amsterdammer nog wel op het netvlies gegrift. De Iraanse boot, met Iraanse deelnemers, die dikke tranen lieten omdat de schipper van de boot op het laatste moment besloot niet mee te varen.

“Zeker is dat we als Stichting JoopeA alles keurig en volgens plan hebben gedaan om onze boodschap te kunnen verspreiden tijdens de Canal Parade 2017 in Amsterdam”, begint Elham Malekpoor, één van de Iraanse activisten, aan ons interview over de eerste deelname aan Pride Amsterdam in 2017 en de vooruitblik op de aanstaande Canal Parade 2018.

“Tot op de dag van de Canal Parade hadden we contact met de politie, Stichting Amsterdam Gay Pride en uiteraard met de deelnemers die op onze boot zouden staan. We moesten alle aspecten controleren en rekening houden met kleine gebeurtenissen, met details die in de eerste instantie triviaal leken. Tot onze spijt weten we dat door onze Iraanse afkomst niet alles op rolletjes loopt en daarom hadden we extra maatregelen getroffen.

Het is echter niet gegaan zoals we gehoopt hadden. De Iraanse boot heeft helaas niet kunnen uitvaren vanwege weigering van de schipper ondanks zijn contract en afspraken die wij voorafgaande hadden gemaakt. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van Pride Amsterdam dat een boot op deze manier werd verhinderd”, laat Elham teleurgesteld terugkijkend op vorig jaar aan ons weten.

De weerstand en strijd is niet zonder gevaar

Elham vervolgt: “Uiteraard hebben we veel terug gedacht aan die domper. We zijn een groep van mensenrechtenactivisten. Toen we onze activiteiten in Iran begonnen, zijn we ons er altijd bewust van geweest dat deze weerstand en strijd niet zonder gevaar is. Bedreiging, discriminatie en ga zo maar door. Natuurlijk waren er veel bittere teleurstellingen, verdriet en dubbelzinnigheid tijdens die dag maar we hebben al jarenlang veel ergere dingen meegemaakt. Door deze gebeurtenis zijn wij er achter gekomen dat we ook in Nederland alert moeten blijven. Zo lang we ons op LHBTI rechten in Iran richten mogen we niet vergeten dat we risico nemen met ons bestaan en onze strijd.

Uiteindelijk hebben we moeten afleiden uit de gebeurtenissen en alles wat er omheen gebeurde of we nog een keer dit risico willen nemen of niet. Uiteindelijk hebben we besloten dat we weer mee willen varen. We hebben er zelfs een speciale crowdfundingactie voor opgezet.

De stichting Amsterdam Gay Pride betreft geen blaam dat we niet konden meevaren in 2017 en belangrijker nog met onze deelname hebben we een doel die we nastreven en een boodschap die we willen doorgeven. Dat is niet zonder risico maar we verwachten genoeg steun en een hoog beveiligingsniveau om uiteindelijk uit te varen.

Onze stichting wenst een wereld vrij van geweld, grens, onrecht en oorlog. Een wereld waarin menselijke waardigheid, gretigheid en vrijheid zal en kan worden gevierd.

Homoseksualiteit of relatie hebben met hetzelfde geslacht is niet alleen illegaal in Iran maar het is een zonde waardoor je kunt worden opgesloten, gestraft of geëxecuteerd. Dat is niet alleen het probleem van homoseksuelen maar ook van andere Iraanse LHBTI’s die hetzelfde ervaren. Bovendien, de dreiging, discriminatie en de dwang die door deze groep wordt ervaren, wordt niet alleen beleefd door de macht en het Islamitische regime maar ook door de maatschappij en door het gezin. Kortom, het is moeilijk en gevaarlijk als LHBTI’s elkaar in Iran in het openbaar willen ontmoeten.

De reactie en de mate van de acceptatie in het gezin hangt daar ook voornamelijk van af. Acceptatie, ondersteuning, regering, geweld, mishandeling, overlevering aan de politie, behandeling vanwege homoseksualiteit, en zelfs moord of zelfmoord onder druk van de thuisomgeving. Dit zijn echt de geregistreerde en ongeregistreerde ervaringen in Iran.

Oog in oog met gevangenisstraf, foltering en executie 

Alle soorten van bestaan wat buiten de sharia wet valt is verboden. De sharia is de Islamitische wet. De persoon of personen die niet volgens de sharia leven zijn dus schuldig en verdienen het volgens de sharia om gestraft te worden. Dat geldt niet alleen voor lesbische, homoseksuele, biseksuele mensen en transgenders. Het is een zware prijs die mensen moeten betalen. Het contrast is dan groot. Heb je eerst een goede baan, onderwijskansen en voogdij over kinderen, sta je ineens oog in oog met gevangenisstraf, foltering of zelfs executie.

Desondanks vinden mensen ondanks de barre omstandigheden hun weg in bepaalde plekken zoals cafés, restaurants, parken, ondergrondse bijeenkomsten, feesten en noem zo maar op.

Om een recht te verkrijgen, moeten mensen zich er eerst bewust van zijn 

Er zullen zaken moeten veranderen in Iran. Om dat te bewerkstelligen zal de denkwijze van mensen veranderd moeten worden. Eén van de redenen die prioriteit heeft voor onze stichting is kennis en herkenning te hebben. Dat is essentieel om je er niet naar over te voelen en om je er niet vreemd over te gedragen. Om een recht te verkrijgen, moeten mensen zich er eerst bewust van zijn. Dan kunnen andere mensen zich er ook bewust van worden.

Kennis is de sleutel en bij JoopeA geloven we in de impact van kennis en het belang van transparante en betrouwbare informatie. We hebben onze aandacht gegeven aan de veranderingen van de mensen die in het dagelijkse leven het onderwerp tegenkomen. Daar bestaan een aantal steunpilaren die de patriarchale constructie stevig houden. Ze zijn aan elkaar gerelateerd en de kennis is altijd een fundamenteel element om dat te doorbreken.

Op de boot staan voornamelijk Iraanse deelnemers die in Nederland wonen, maar ook enkele uit andere delen van Europa of Amerikaanse landen. En geloof me maar, ondanks de lading gaan we er ook een feest van maken op onze boot. In de eerste instantie is elke deelnemer op onze boot een held. Of dat nou een mensenrechtenactivist is, een journalist, een LHBTI of iemand van de alliantie. Status maakt niet uit iedereen is sowieso een held en helpt mee aan een betere toekomst.

We laten de LHBTI jeugd zien dat ze niet alleen staan of anders zijn

Je moet dapper zijn om op de Iraanse boot te staan. Trots en met een glimlach omdat iedereen weet hoeveel het waard is. De mensen op onze boot weten ook hoe belangrijk het is om de LHBTI jeugd te laten zien dat ze niet alleen staan of anders zijn”, laat Elham ten slotte moedig en enthousiast vooruitkijkend aan ons weten.

We bedanken Elham voor zijn tijd en wensen boot Iran een prachtige en vlekkeloze Canal Parade 2018 toe.

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Home teksten pagina.