Het verhaal achter Snapchat

Het verhaal achter Snapchat

Snapchat! Voor de mensen die Snapchat nog nooit gebruikt hebben, het is een app waarmee je foto’s en video’s kunt sturen. De berichten zijn maar een paar seconde te zien en daarna verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. In het midden onderaan, als je de app eenmaal hebt geopend, zit een ronde knop. Tik je de ronde knop kort in dan maak je een foto. Als je je vinger ingedrukt houdt op het ronde knopje dan maak je een video.

Of je nou een foto of video maakt het wordt allemaal een ‘snap’ genoemd. Wil je tekst toevoegen aan je ‘snappie’ dan kan dat ook door op een speciaal icoontje te klikken op je scherm. Deze tekst kun je groter of kleiner maken. Je kunt ook tekeningen toevoegen via een ander icoontje van de snapchat app! Hoe lang de ontvanger je bericht mag zien kun je zelf instellen. Fantastisch wat ons betreft.

Je kunt net als bij Instagram ook Snapchat story’s posten. Een story is 24 uur lang te zien. Een dag beschikbaar dus welteverstaan. Zodoende genieten miljoenen particulieren en organisaties in Nederland van het gebruik van Snapchat.

Ontstaan Snapchat

Zoals de meesten van jullie wel weten is Snapchat opgericht in de Verenigde Staten. De officiële naam van het bedrijf is Snap Inc. De grote mannen, oftewel de oprichters van het Amerikaanse bedrijf zijn de heren Bobby Murphy en Evan Spiegel. Deze twee geniale mannen studeerden tegelijkertijd aan de Stanford-universiteit. Dit ‘schoolgebouw’ kent haar oorsprong in Californië.

Bobby Murphy is een zeer jonge ondernemer. Murphy werd geboren in 1988 in het Californische Berkeley. De technologie expert heeft een Filipijnse moeder en een Amerikaanse vader. Ondanks de achtergrond van zijn moeder groeide Murphy op in de Verenigde Staten. De zakenman doorliep opleidingen bij de Stanford-universiteit (2010) en Saint Mary’s College High School.

Als we het dan toch over jonge ondernemers hebben dan kunnen we Evan Spiegel, de andere oprichter van Snap Inc. ook wel gelijk benoemen. Spiegel kwam in 1990 op de wereld en heeft een volledige Amerikaanse nationaliteit. De slimme zakenman heeft de intelligentie niet van een vreemde aangezien zijn beide ouders gerenommeerde advocaten van beroep zijn geweest. Spiegel genoot onderwijs aan de Crossroads School, Otis College of Art and Design, Art Center College of Design en de Stanford-universiteit.

Als we de geschiedenisboeken van Snapchat induiken zien we dat de populaire app eerst een andere naam meedroeg. Destijds was de naam Picaboo. Omdat een andere oprichter (het waren er eerst drie) uit het bedrijf werd geknikkerd, begon hij een rechtszaak omdat hij vanwege zijn aandeel, een zak met geld wilde zien. Door die gang naar de rechtbank werd Picabo toendertijd aangepast naar Snapchat.

Was Picaboo eerst nog geen succes werd Snapchat dat na de lancering absoluut wel. Het grote facebook rook een kans en deed een poging om Snapchat over te nemen. Het bedrijf Snap Inc. hapte echter niet toe en liet het ‘grote facebook’ in het hempie staan. Oprichter Spiegel was de man achter die moedige beslissing.

Er waren wat onenigheden over de privacy van gebruikers die de app hanteerde en het bedrijf kwam daardoor in de historie van het bestaan een aantal keer in het nieuws. Uiteindelijk kwam Snapchat tot een akkoord met de Amerikaanse overheid! Tot grote vreugde van de gebruikers. En ook wij moeten zeggen dat we er blij mee waren want we zouden eigenlijk niet zonder snapchat meer kunnen!

Snapchat is zeer populaire app bij jongeren maar ook bedrijven zetten de app graag in om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Naar schatting zijn er rond de twee miljoen snappende Nederlanders en zodoende kunnen we spreken over een zeer populaire app.

Mocht je willen snapchatten, kun je bij het inlogproces voor snapchat via de app jouw mobiele telefoonnummer verifiëren. Met andere woorden ze hebben de optie tot inlogverificatie. Middels die optie zenden ze een code naar je telefoon maar je kunt ook gebruik maken van Google Authenticator. Dat inloggen is verder een appeltje eitje en doe je na het downloaden van de door jou geselecteerde snapchat app.

Beursgang van snapchat

Snapchat zette in 2017 de grote stap naar de beurs. Niet geheel onterecht want sinds Facebook was het destijds de grootste Amerikaanse beursgang. Het was een heksenketel op de beurs. De vraag naar het aandeel was zo groot dat de koers meteen bij de opening van de Amerikaanse markten 40 procent steeg van de introductiekoers van 17 naar 24,48 dollar. Later lag de koers van Snapchat zelfs boven de 25 dollar. In totaal werden destijds 200 miljoen aandelen op de beurs geplaatst. En jawel u raadt het al: Evan Spiegel en Bobby Murphy waren binnen een mum van tijd heuse multimiljardairs.

Sindsdien blijft het aandeel van Snapchat op de beurs altijd schommelen. Op een zeker moment in 2018 kelderde de waarde van Snapchat met een miljard (!) dollar nadat beroemdheid Kylie Jenner een negatieve tweet over Snapchat de wereld in had geslingerd. Het was niet de eerste keer dat Snap in het nieuws te bewonderen was. Amerikaanse autoriteiten dagvaarden het moederbedrijf van Snapchat. In een eigen verklaring liet Snap, de organisatie van Snapchat, weten gedagvaard te zijn geweest vanwege aantijgingen rond misleiding van beleggers in maart 2017. De dagvaarding voor Snap kwam van het Amerikaanse ministerie van Justitie en de beursbedrijf Securities and Exchange Commission (SEC). Snap zou in aanloop naar de beursgang in New York valse verklaringen hebben afgelegd over hoe de concurrentie van foto-app Instagram de groei van Snapchat ondermijnde.

Ook meldde diverse media dat er niets werd gemeld over een klokkenluider bij Snap die wees op verkeerde berekeningen rond gebruikersaantallen. Snap werd aangeklaagd door beleggers bij een rechtbank in Los Angeles. Snap liet weten mee te werken aan het onderzoek en gaf publiekelijk aan geen fouten te hebben gemaakt.
Op het moment van dit schrijven, kun je een Snap aandeel kopen voor USD 0,14 en verkopen voor USD 6,57.

Aanmaken van een account

Voor het aanmaken van een account klikt u op account aanmaken. Er wordt door Snapchat gevraagd hoe je heet en zodoende kun je je voornaam en achternaam invullen en is het tijd voor de volgende stap. Voordat je die stap zet geeft Snapchat nog even aan dat je door op aanmelden & accepteren te klikken je de bevestiging geeft dat je het privacy beleid hebt gelezen en de servicewoorden accepteert. Bij het veldje dat daarna komt is het tijd om je geboortedatum in te vullen.

Heb je die gegevens van jezelf ingevuld dan mag je je eigen profielnaam aanmaken. Als een naam al bestaat en die kans is vrij groot aanwezig, dan kun je een naam kiezen die er het dichtste bij in de buurt komt, waarna je op ‘doorgaan’ klikt. Nu is het moment daar om een wachtwoord te kiezen. Pas goed op net als bij andere apps dat u een goed wachtwoord instelt die niet makkelijk te herkennen is. Een stap verder mag uw e-mail ingevuld worden en tot slot uw mobiele telefoonnummer. Een kind kan de was doen zullen we maar zeggen.

Diverse apps van Snapchat

En een onderdeel van Snapchat anno 2019 is ‘Lensmaker’ van ‘Lens Studio’. Iedereen kan een lensmaker gebruiken. Lens Studio nodigt kunstenaars, studenten, ontwikkelaars en animators uit om hun creativiteit de vrije loop te laten. De mooie creaties kunnen gedeeld worden met 70 miljoen mensen!

Snapchat kent geen enorme influencer markt zoals Instagram dat kent. Desondanks kun je ook met de gele app geld verdienen. Populaire particulieren die veel volgers hebben en mooie contant creaties aanbieden worden zo nu en dan benaderd door bedrijven met het verzoek of ze reclame willen maken.

Het hoofdkantoor van Facebook zit gevestigd in Californië. Mark Zuckerberg is als medeoprichter en eigenaar de grote man achter het bedrijf. Zuckerberg is al sinds zijn jongere jaren bevlogen op het gebied van social media. Voordat Facebook op 4 februari 2004 werd geboren, maakte Zuckerberg al social media accounts voor zijn medestudenten. Overigens richtte Zuckerberg Facebook niet alleen op. Hij deed dat samen met Eduardo Saverin, Andrew McCollum, Dustin Moskovitz en Chris Hughes.

tekstschrijverinamsterdam.nl

PS Lees ook: online Marketing: wat is Linkbuilding?