Interview DJ Sam Sosa

DJ Sam Sosa: ‘Geen simpele plaatjes draaier maar een rasechte entertainer’

Vrije Tijd Amsterdam duikt de aankomende tijd in de wereld van Amsterdamse dj’s en vj’s. Creatieve artiesten die week in week uit de bezoekers in de diverse nachtclubs en op festivals die de stad rijk is een onvergetelijke dansnacht of festivaldag bezorgen. Vandaag het tweede interview van een doorbijtende DJ Sam Sosa, die niet met zichzelf laat sollen, en op karakter haar muzikale ambities najaagt!

Waar in Amsterdam ben je geboren en in welke buurt ben je opgegroeid?

Ik ben geboren in Kikkenstein te Amsterdam Zuid-Oost, de thuisbasis van veel sterke Hip Hop artiesten uit deze generatie. In de loop der jaren gingen mijn ouders uit elkaar en heb ik mijn jeugd in steden als Almere, Hengelo tot Paramaribo in Suriname doorgebracht. Door te zijn opgegroeid binnen deze uiteenlopende culturen, is mijn interesse voor muziek genres erg breed en dit laat ik terug horen in mijn sets!

Je draait onder andere Eclectic, Afro, Latin, House, Kizomba en HipHop. Welke muziekstijl ben je het beste in en welke past het beste bij jou als persoon?

Zo zo, jullie hebben je goed ingelezen haha! Ik ben geen schizofreen maar ik heb wel 1000 en 1 moods; de muziek die ik als persoon graag luister is afhankelijk van die mood maar thuis is het voornamelijk 80’s/90’s R&B (R. Kelly moet helaas uit de playlists..) maar Joe, Donell Jones, JADE, LSG, Jodeci etc. I like the Smooth Stuff.

Buitenshuis ben ik in dienst van de people. Ik kijk graag naar het publiek en probeer met m’n muziekkeuze een lach op een ieders gezicht te krijgen. Sta ik voor een Hip Hop crowd kun je de nieuwste A$AP track in een gekke loop verwachten maar sta ik in een dorp, dan gooi ik gegarandeerd een paar oldschool Happy Hardcore of Django Wagner tracks of in de mix! Doordat ik overal en nergens ben opgegroeid is het voor mij een eitje om me op verschillende wensen aan te passen en ik vind het heerlijk om mensen hiermee te kunnen verrassen 🙂

DJ Sam Sosa richt zich vooral op de dames lazen we ergens. Hoe moeten we dat precies zien?

Als ik sta te draaien in een zaal die redelijk gevuld is maar de dj voor mij wat moeite heeft gehad om de mensen naar voren te trekken, richt ik mij als eerst op de dames. Ik draai nummers waardoor dames hun tas op de grond willen gooien en lekker gezellig en vies willen doen! Als de heren dat zien, heb je hun natuurlijk ook mee en heb je een lekker dansvloertje. Gelukt? Dan kan het feestje beginnen 🙂

In welke clubs / op welke feesten in Amsterdam heb jij reeds gedraaid?

Zo.. Ff goed nadenken maar volgens mij heb ik wat Amsterdam betreft alleen in Club Air, John Doe en Escape gedraaid. De festivals waar ik in Amsterdam heb mogen draaien waren OH MY! en Palmundo, dat was mooi!

Je treedt (als wij het goed hebben) vaker buiten Amsterdam op dan in Amsterdam zelf. Hoe kan dat?

Dat hebben jullie zeker goed. Ik vind het zelf ontzettend jammer omdat ik natuurlijk uit 020 kom en er niets mooier is dan in je eigen stad te mogen laten zien wat je kan. Daarnaast zou het me super veel kilometers schelen als ik in een beetje in de buurt kon draaien haha! Ik ben in een periode van ruim 5 à 6 maanden in mijn vrije tijd naar clubs in Amsterdam gegaan. Ik had geen vrienden die zin hadden om mee te gaan dus ging ik in m’n eentje met m’n visite kaartjes en glimlach op stap, club hoppen. Met tal van organisatoren en dj’s kennis gemaakt en letterlijk gevraagd of ik een kans kon krijgen om mezelf te bewijzen (desnoods met een eenmalig gratis setje). Ik kwam er niet doorheen en ben vrijwel nergens waar ik in Amsterdam aan de bel trok geboekt. De organisaties die wel interesse toonden voor een deal binnen hun line up, hadden geen budget voor de fee van upcoming dj’s. Ik vind het respectloos om als werkgever, een werknemer te vragen om diensten te verrichten in ruil voor bijvoorbeeld reiskosten. Als starter bij de KFC verdien ik meer en kan ik gratis eten in de pauze.. Ik piekerde niet eens over dit soort voorstellen want ik ben een harde werker. Geen simpele plaatjes draaier maar een entertainer die uren in haar voorbereiding steekt om het mensen naar hun zin te maken.
De uitkomst na een paar maanden van grote inzet was geen volle agenda maar enkel dat ik mij een ‘buitenstaander’ voelde. Ik bleef niet lang in de negatieve vibe hangen, liet de boekingen los en begon mij op muziek en social media te richten. Ik bedacht een concept waarop ik iedere maand een nieuwe mixtape uitbracht op Soundcloud en begon meer te delen op mijn Instagram over wat ik ‘on the road’ meemaakte. Dit sloeg aan en ik werd door organisaties door het hele land en zelfs in België, Luxemburg, Spanje en Duitsland benaderd voor boekingen. Het was een drukke en rommelige periode. Ik ging van 8 boekingen in de maand naar 8 à 10 boekingen in de week zonder tourmanager, boekingsmanager of vrienden die mee konden voor support. Ik ben in die periode mentaal en ‘skillwize’ erg gegroeid. Ik leerde waar ik mijn focus en energie op moest richten verder te kunnen komen.

Ik sta tot op heden vrijwel nooit in Amsterdam maar het afgelopen jaar heb ik met ca. 250 shows door heel Europa, Zuid Amerika en de Caribbean getourd en behoor ik inmiddels tot een van de meest geboekte female dj’s in de Nederlandse Urban Scene. Dat verzacht de pijn, haha.. 🙂

Is er een verschil tussen uitgaan in Rotterdam en Amsterdam? En wat is dat verschil?

Allebei prachtige steden maar er is een heel groot verschil tussen het uitgaansleven in Rotterdam en Amsterdam. Stel dat ik zelf een dagje vrij zou hebben en ik ben in de mood om me mooi aan te kleden, hakjes, jurkje de hele reutemeteut en een lekker cocktailtje wil doen terwijl ik naar knappe jongens kijk dan denk ik dat Amsterdam gezelliger is. Als ik zin heb in een crowd die de dansvloer vanaf 00.00 al op Afro Sounds aan het opwarmen is, dan kies ik voor Rotterdam. Niet dat er geen knappe mannen in Rotterdam zijn hahaha maar ik bedoel ermee te zeggen dat ik de vibe van de mensen daar persoonlijk warmer en vooral losser vind.

Wat was voor jou als DJ het meest bijzondere optreden in 2018?

Als ik er maar een mag kiezen, dan moet ik gaan voor het optreden bij Bakka’Na Indoor Festival in de Maassilo Rotterdam. Ik werd via het team van dj Dyna benaderd om het festival op de Main Stage met ruim 4000 bezoekers af te sluiten. Dit was voor mij erg bijzonder omdat ik nooit voor zo een groot publiek had gestaan en ik erg naar Dyna opkijk. Als je ooit naar één van zijn shows geweest bent weet je dat zijn energie level Extreem hoog is en hij iedere crowd, maar zeker 1 als die van Bakka’na gewoon he-le-maal KAPOT draait. Alle co2, vuurwerk en confetti was letterlijk opgeblazen. En toen moest ik.. Na al zijn vuur… Bitterzoet momentje, hahaha. Ik dacht dat ik flauw zou vallen van m’n plankenkoorts maar ik heb (tot mijn eigen verbazing) nog nooit zo lekker in een set gezeten! Het publiek genoot van mij, ik van hen en we zijn F*cking lekker het nieuwe jaar in gegaan. Het eerste en gelijk het meest bijzondere optreden in 2018 🙂

Als je een club als onontdekt zou moeten aanbevelen waar de mensen echt eens moeten gaan stappen in Amsterdam. Welke zou dat dan zijn?

Door m’n background met de organisaties in de stad (vraag 5 lol) kun je je denk ik wel voorstellen dat ik niet een echte clubhopper ben in Amsterdam haha. Waar ik wel écht van kan genieten en al jaren regelmatig te vinden ben is de NJOY aan de Korte Leidse Dwarsstraat.

T-is-nie-goe-koop maar man man man, wat hebben zij lekkere cocktails!

Lekkere R&B of andere mellowsounds op de achtergrond, stijlvol donker/sexy interieur. Heerlijk na een hapje eten of voordat je gaat stappen!

DJ NINA. Wat is het leukste dat je met haar hebt meegemaakt?

Dat is sowieso op haar verjaardag geweest in Amsterdam! Ze vroeg mij een setje voor haar te draaien en ik ben blijven hangen om ook eens een volle set van haar te kunnen zien. Haar energie en contact met de mensen was zo on point! Nina is een heerlijke meid, vol goede vibes en ik begreep gelijk ook heel goed waarom zij ook steeds meer groeit en geboekt wordt. Ze is een knapperd, kan super lekker draaien en heeft haar hart op de juiste plek.

Wat is als DJ je grootste blooper ooit?

Hahahaha, heb je tijd!? Heb er veel maar de 2 die me tot de dag van vandaag haunten…

– Ik draaide tijdens het voorprogramma van een grote Nederlandse live act en tijdens m’n set kwam de stage manager aan m’n rok trekken of ik in JEZUS NAAM geen tracks van de hoofd act meer wilde draaien. AU!

– Ik zat op de 3de van 4 boekingen die nacht en voelde tijdens mijn set een enorme drang om een grote boodschap te doen. De druk was zo heftig dat ik ervan begon te zweten. Na het draaien schoot ik de kleedkamer in en ging ik gelijk naar de wc. Ik kon het ein-de-lijk loslaten, wat een opluchting. Toen ik de deur opendeed stond de kleedkamer vol met nieuwe artiesten en hun aanhang. Ik treed niet in detail maar ik had Chinees gegeten dus it wasn’t pretty….. Ik had letterlijk door de grond kunnen zakken van schaamte. Niemand gegroet, gelijk door naar de auto. AU!

Wat vind je van het Amsterdam Dance Event?

Het is voor Amsterdam een geweldig concept wat heel veel centen oplevert voor de horeca bazen en veel dj’s en artiesten krijgen hierdoor een podium om hun talent te laten zien aan een publiek dat breder is dan wat er normaal in de clubs te vinden is. Mensen komen natuurlijk vanuit de hele wereld om de ADE events mee te maken.

Wie is je grootste voorbeeld als DJ en waarom is dat zo?

Ik heb absoluut favorieten waar ik tegen opkijk. Mijn grootste voorbeelden zijn geen DJ’s maar artiesten. Lil’ Kim is een van mijn grootste inspiratiebronnen. De manier waarop zij zich als vrouw uitte in een tijd waarin het merendeel van de vrouwen preuts en onderdanig aan mannen waren, maakte iets in mij wakker. Het maakte mij een zelfverzekerde tiener en ik wist dat ik mijzelf op een dag net zo zou gaan uiten zoals ik ben, ongeacht wat de mening van de grote meute daarover is. Er staat inmiddels veel klaar en ik kan niet wachten om mijn eerste single met jullie te delen!

Je mag de DJ kiezen die wij als volgende gaan interviewen. Wie kies je en waarom is dat zo?

Easy.. Eén van de sterkste female dj’s die ik ken, Kimberlee Ramirez. Ze staat erom bekend dat ze vrouwen altijd in het zonnetje zet en heeft met haar positieve vibes een grote fanbase op weten te bouwen. Naast een interview zou je eens naar een event van haar moeten gaan. Je kijkt je ogen uit wat er aan knappe vrouwen in de uitverkochte zalen rondloopt, hahaha. Ongekend!

Heb je nog iets toe te voegen?

Ik heb Ze-ker iets toe te voegen!! Als jij dit gelezen hebt( jij ja!:-)) en je een keer met me mee wilt feesten, SLIDE dan lekker in m’n dm via www.instagram.com/djsamsosa voor gratis kaartjes van een tof event en shotjes op mij! See you soon 🙂 En VrijeTijdAmsterdam, thanks voor het interview!

Redactie @Sam Sosa, jij ook bedankt!

Door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Klik hier om terug te gaan naar alle teksten