De 25 grootste bad boys uit de sportgeschiedenis

De 25 grootste bad boys uit de sportgeschiedenis

De 25 grootste bad boys uit de sportgeschiedenis

“Bestaan er anno 2017 nog wel échte bad boys in de topsport? Controversiële atleten die zich niet zozeer óp maar juist búiten het veld misdragen? Topsporters die het predicaat ideale schoonzoon (of schoonzus) niet verdienen en door overmatig drugs- en/of dopinggebruik, seks- en/of gokverslavingen of zelfs moord de krantenkoppen halen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Een enkele beroemde atleet gaat nog wel eens over de schreef, maar in de tijd van toenemende sociale media…”, zijn de teksten van auteur en sportjournalist Maarten Bax over zijn nieuw geschreven boek: Geniaal & Gek.

Maarten Bax beschrijft in ‘Geniaal & Gek’ de
25 grootste bad boys uit de sportgeschiedenis. Daarvoor hield hij vele
interviews en deed hij uitgebreid onderzoek. Geen detail moest onbesproken
blijven. Met verhalen over onder meer Mike Tyson, Boris Becker, Tiger Woods, Oscar
Pistorius, Dennis Rodman, George Best en vele anderen.

Vrije Tijd Amsterdam stelde schrijver Bax een aantal vragen over zijn ongetwijfeld hilarische en opzienbarende nieuwe boek.

Je schrijft over 25 bad boys uit verschillende landen. Ben je voor interviews de hele wereld over gevlogen?

“Nee, dat is onmogelijk. Dat zou je tienduizenden euro’s kosten. Bovendien zijn dit soort grootheden bijna onmogelijk om te spreken. Sommige zijn ook al overleden, zoals George Best. Wel heb ik in het verleden bijvoorbeeld Zlatan, Maradona en Agassi mogen spreken. Verder heb ik veel contact gehad met journalisten in het buitenland.”

Hoe weet de lezer dat het boek uit echte feiten bestaat en er niks uit de duim is gezogen?

“Ik heb alles meermalen geverifieerd. En waar ik twijfels had, heb ik dat aangegeven.”

Bestaan er ook bad boys die geen drugs en/of doping hebben gebruikt, seks en/of gok verslavingen hebben gehad of een moord hebben gepleegd? Of moet een echte bad boy in jouw ogen wel aan die eisen voldoen?

“Een bad boy kan zich ook fascistisch gedragen of bijvoorbeeld jarenlang zijn geaardheid ontkennen.”

Als je een Top 5 moet maken uit dit boek welke zou je dan kiezen?

“Oefff… Dat is lastig. Maar in de Top 5 zouden sowieso de basketballer Dennis Rodman, Maradona en de moordenaars staan; O.J. Simpson en Oscar Pretorius. Die mafkees van een Schwarzenegger heeft trouwens ook het nodige op zijn geweten.”

In welke sport zitten volgens jou de meeste bad boys?

“Ongetwijfeld in de voetbal- en vechtsporten.”

Kun je op vroege leeftijd al zien wie een potentiële bad boy gaat worden door bijvoorbeeld de omgeving waar de speler opgroeit?

“Zeker. Er is een rode draad te bespeuren. Arm opgroeien, een onevenwichtig gezin, dan op jonge leeftijd de explosieve stijging van aandacht, geld en roem. De druk erbij en de deksel vliegt de lucht in.”

Zijn er eigenlijk ook bad girls in de sport? En kun je een voorbeeld noemen?

“Florence Griffith heb ik in Geniaal & Gek’ opgenomen. Maar nog een handjevol tennissters hadden er ook in kunnen staan.”

Kun je een mooie anekdote noemen uit het boek?

“Er zijn er tientallen, honderden. De ene is nog smakelijker dan de andere. Ik vreet mijn hele leven al sportboeken, volg zowat alles, maar ontdek dan toch weer zoveel nieuws.”

Waar zijn de boeken te verkrijgen?

“Overal. Je kan ze sowieso in bijna alle Bruna’s en AKO’s zien liggen, en in elke boekhandel bestellen. Wil je een gesigneerd exemplaar met een bepaalde boodschap voor jezelf of iemand – bijvoorbeeld als kado – dan zou je hem ook via de site www.geniaalengek.nl kunnen bestellen.”

Ben je alweer bezig met een nieuw boek? En waar gaat dit over?

“Ik heb verschillende ideeën en ook verschillende aanbiedingen. Ik beslis denk ik pas rond de zomer. Eerst maar even uitrusten. Dit is mijn zevende boek en telkens kost het heel veel energie.”

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Klik hier om terug te gaan naar alle teksten